Awesome Image

Forwarder Nedir? | Gelişim Lojistik

Forwarder Nedir? (Freight Forwarder) & Forwarder Faaliyet Alanları

 

Türkçe’de karşılığı Taşıma İşleri Organizatörü olan Freight Forwarder dahili veya uluslararası taşımacılıkta görev alır. Temel olarak deniz yolu, hava yolu, demir yolu ve kara yolu olarak dört çeşit taşımacılık hizmeti sunar. Genellikle Adr Taşımacılık üzerinden faaliyet alırlar. Freight forwarder işinden sorumlu olan firmalar lojistik alanının işleyişinde önemli bir rol oynar. Farklı lojistik kanalları kullanılarak bir malın veya yükün bir noktadan başka bir noktaya taşınma sürecinde, Freight Forwarder firmaları yükü taşıyıcılar ve yükün sahipleri arasında köprü görevi görmektedir. Freight Forwarder malın veya yükün gemi, tren, tır veya uçak gibi tercih edilen lojistik kanallarına yüklenmesinden, teslim noktasına kadar olan sürecin sorunsuz işlenmesinden sorumludur. Freight Forwarder’ın tanımını yükün varış noktasına kadar olan sürecini organize etmek, yükü veren taraf ve müşteri arasındaki ilişkileri zengin hizmetleriyle sağlamak şeklinde açıklayabiliriz. Forwarder etkin bir çalışma göstermelidir, aksi halde belgelerin eksikliği gibi konular taşımayı aksatacağından zaman kaybı yaşanabilir. Bu yüzden malın veya yükün zamanında varış noktasına ulaşamaması, malın zarar görmesi gibi konularda sorumluluk alacak taraf Forwarder firmalarıdır. Daha çok mal tanışabilmesi için doğru yerleştirme stili uygulanması adına malı yükleme esnasında Forwarder firmanın da orada bulunması gerekir. Forwarder firmaları müşterilerini kâr ettirmeye çalıştıklarından, yükün taşınacağı güzergahtaki kuralları ve kısıtlamaları bilmelidir. Malın taşınması kadar teslim noktasında hızlı boşaltım uygulanabilmesi de önemlidir, bu yüzden Forwarder firmalar müşterileri zarara uğratmayacak en iyi organizasyonu yapabilmelidir.

 

Fakat taşıyıcılar ile karıştırılmamalıdır, Forwarder taşıyıcı değil taşımadaki önemli bir bağlantı olarak görev alır. Bu yüzden A noktasından B noktasına ulaştırılmak istenen mal veya yükün en hızlı ve en güvenli şekilde taşınmasında aracılık yapar şeklinde tanımlayabiliriz. Taşımacılıkta kullanılan yöntemler ise taşınan eşyanın türüne göre değişmektedir. Kara yolu taşımacılığı için gümrük geçişlerinde gerekli tüm belgeler ve evraklar Freight Forwarder tarafından hazırlanmaktadır. Deniz taşımacılığında ise liman işletmelerinin prosedürlerine uygun olacak şekilde Forwarder tarafından evraklar hazırlanıp temin edilmektedir. Hava yolu ile taşınması istenen eşyalar için ise Forwarder havayolu taşıma senedi de dahil olmak üzere uygun belgeleri hazır hale getirmektedir.

Forwarder Faaliyet Alanları

Forwarderın temel faaliyet alanlarında uluslararası lojistik alanında aracı olmak vardır. Operasyonların planlanması, Forwarderın anlaşmalı olduğu taşıyıcı firmalardan fiyatlandırma alarak uluslararası müşterilerle bağlantı kurmak, yükleme ve boşaltma takiplerinin yapılması, sorunsuz bir süreç için belgelerin hazırlanması gibi sorumlu oldukları noktalar vardır. Freight Forwarder’ın faaliyet alanları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Operasyon yönetimi
  • Sigortalama
  • Vergi işlemleri
  • Taşıma belgelerinin hazırlanması
  • Parsiyel Taşımacılık ya da tam taşımacılık hizmetleri verme
  • Ambalajlama, barkod, etiketleme ve elleçleme süreçleri
  • Depolama
  • Taşıma yönetimi ve taşıyıcı seçimi
  • Yasal konularda danışmanlık hizmeti sunma
  • Taşıma sözleşmesinin belirlenmesi
  • Tüm üniteler arasında koordinasyonun sağlanması.
  • İhracat-ithalat işlemleri ve gümrükleme

Forwarderın faaliyet alanları müşteriler ve nakliyeciler arasındaki tüm süreçleri kapsamaktadır. Freight Forwarderın verimliliği sayesinde ise lojistik alanı gelişmektedir. Lojistik alanındaki yönetim ihtiyacını gelişen dünyaya ayak uydurarak modern yöntemlerle karşılamaları ise Freight Forwarder firmalarını tedarik zincirinin önemli birer halkası haline getirmiştir. Gümrük süreçlerine hâkim olmaları, gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde toplayıp sunabilmeleri, tüm sigorta işlemlerini hallederek süreci başlatmaları gibi görevleri üstlenen Freight Forwarder, alıcı ve satıcı firmalar arasında arabuluculuk görevi görerek olmazsa olmaz bir alan haline gelmiştir. Freight Forwarder firmaları hem müşterilerine kâr ve zaman kazandırmaktadırlar hem de ticaretlerin sorunsuz gerçekleşebilmesi için güvenli bir hizmet sunmaktadırlar.