Awesome Image

ADR (Tehlikeli Madde) Taşımacılığı | Gelişim Lojistik

ADR Taşımacılık

Gelişim Lojistik olarak, taşınması gereken yükün araç içine yerleştirilmesinden, ürünlerin en hasarsız şekilde araçtan indirilmesine kadar tüm hususlarda tam anlamıyla büyük bir özveri ile hizmet vermekteyiz. Ürünün taşınması sırasında olması gereken donanımların olması gerektiği yerde kullanılmasına büyük bir özen gösteriyoruz. Gelişim Lojistik, insan sağlığını ve çevreyi tehlikeye atacak hiçbir yaklaşımda bulunmaz ve tüm uluslararası yönergeleri dikkatle takip eder.

Tehlikeli kimyasalların veya yanıcı maddelerin karayoluyla taşınmasını içeren bir lojistik prosedür olan ADR taşımacılık nedir sorusuna yanıt vermek mümkündür. Avrupa Birliği ülkeleri tarafından standartları belirlenen insan sağlığı ve çevre için risk oluşturan mal taşıma süreçlerinin yapılandırılmasına ilişkin bir direktif olan ADR taşımacılık, lojistik şirketlerinin tehlikeli madde taşırken uyması gereken standardı oluşturuyor. 

Bu bağlamda ADR taşımacılık şirketleri, tehlikeli maddelerin taşınması sırasında üst düzey güvenlik önlemleri almakta ve alınan güvenlik önlemlerini en üst düzeye çıkarmaktadır. Böylece hem toplum güvenliği hem de taşınan eşyaların güvenliği açısından üst düzeyde bir güvenlik ağı oluşturulmaktadır. Aynı zamanda uluslararası ticaret alanındaki lojistik süreçler daha kontrollü ve daha güvenli bir ortamda yürütülmektedir.

Tehlikeli Madde Kodları Hangi Anlama Gelmektedir?

Tehlikeli maddeleri kapsayan kod türlerine verilen isimdir. Tehlikeli madde kodları toplam dokuz sınıfa ayrılmıştır. Tehlikeli maddeler ayrıca lojistiğin yapıldığı çevreyi (deniz, yol vb.) kirletme riskini de taşımaktadır. Dünya çapında taşınabilen tehlikeli maddeler, farklı taşıma yöntemleri kullanılarak taşınabilmektedir. Bu taşıma türlerine örnek olarak karayolu taşımacılığı ile başlayan tehlikeli madde taşımacılığı demiryolu ile devam ederek başka bir ülkeye ulaşmaktadır. Temsil edilebilecek bir başka taşıma şekli örneği, deniz yoluyla başlayan ve hava taşımacılığı ile sona eren tehlikeli madde taşımacılığıdır. Bu durum bazı sorunlara yol açabileceğinden, tehlikeli maddelerin taşınması dünya çapında ortak bir karar sonucunda belirlenen kurallara uygun olarak gerçekleştirilmelidir. 

Çevreyi ve insanları en ufak bir zarardan korumaya yönelik bu kuralların getirilmesinin gerekçesi olarak ülke değişikliğine bağlı olarak değişebilen ülkeye özgü taşımacılık yönetmelikleri gösterilebilir. Proje taşımacılık’ta uyulması gereken kanunlar ve yönetmelikler mevcuttur. Tehlikeli maddelerin taşınması ve güvenliği için lojistik hizmet veren şirketi, çevreyi, insan sağlığını ve ülkeleri korumak için özenle hazırlanmıştır.

Tehlikeli Maddelerin Taşınmasındaki Kodlar

 Tehlikeli maddeler, taşıma sırasında insanlara, hayvanlara, çevreye, düzene ve önemli mallara zarar verme olasılığı nedeniyle yapıları veya kendi özellikleri nedeniyle tehlikeli olarak tanımlanmaktadır. Tehlikeli maddeler birbirine göre birkaç gruba ayrılır. Bu gruplar kimyasal yapılarına göre yanıcı veya basınçlı maddeler, tehlike derecelerine göre zehirli veya patlayıcı, şekillerine göre katı, sıvı ve gaz halinde olmak üzere ikiye ayrılırlar. Tehlikeli madde kod harflerinin belirli anlamları ve sembolleri vardır. 

Tehlikeli maddelere ait olan C kodu aşındırıcı özelliğe sahiptir. Sülfürik asit, mavi, tuzlu su ve nitrik asitte bulunan bu kostik tehlikesi, canlı doku ve diğer birçok malzeme ile temasında kostik olma özelliğine sahiptir. Bu maddelerin dumanlarının solunmaz ve temassız olması lojistik destek sağlayan kişiler tarafından ele alınması gereken bir durumdur. Kod E, patlayıcı özelliği olan tehlikeli maddenin ifadesidir. Nitrogliserin ve pikrik asitte bulunan bu madde, belirli koşullarda patlayabilen tehlikeli maddelerden biridir. 

Aşındırıcı etkileri olan tehlikeli maddeler O koduna sahiptir. Oksijen, potasyum nitrat ve hidrojen peroksitte bulunan bu tehlikeli madde, yangının gelişmesini engelleyen ve yangına neden olan en tehlikeli maddelerden biridir.  F harf kodu ADR taşımacılıkta, son derece yanıcı tehlikeli maddeleri ifade etmek için kullanılır. Benzin, etanol ve asetonda bulunan bu tehlikeli madde, kendiliğinden tutuşan maddeler, yanıcı sıvı maddeler, yüksek oranda yanıcı gaz halindeki maddeler ve neme karşı hassas maddeler için tehlike arz eder. 

Etin ve hidrojen, F harf koduna ek olarak F+ tehlike sembolüne sahiptir. Bu tehlikeli maddeyi yanık olasılığı yüksek alanlardan uzak tutarak maksimum koruma sağlanır. Toksik T  ve çok toksik T+  olarak bilinen bu tehlikeli maddeler, soluma ve yutma yoluyla vücuda karıştıklarında ciddi sağlık sorunlarına neden olurlar. Çevreye zararlı olarak tanımlanan tehlikeli maddeler ADR taşımacılıkta, N harf koduna sahiptir. Kanalizasyon, toprak ve çevrenin kirlenmesini önlemek, bu tehlikeli maddelerden çevreye zarar verme olasılığını en aza indirir.

Tehlikeli Madde Taşımacılığını Üstlenen Firmalar

 Tehlikeli madde taşımacılığı yapmak isteyen lojistik firmalarının tehlikeli madde taşımacılığını gerçekleştirmeden önce pek çok noktayı göz önünde bulundurması gerekmektedir. Bu noktalardan biri de ADR sözleşmesidir. Tehlikeli maddelerin karayoluyla uluslararası taşınmasına ilişkin bir Avrupa anlaşması olarak ifade edilen ADR anlaşması, uluslararası karayolu taşımacılığında en üst düzeyde güvenliğin sağlanmasına imkân vermektedir. Ülkemize göre karşılıklı güven ve iş birliğini amaçlayan taraflar, uygunluk belgesi almadan tehlikeli madde taşımacılığını kesinlikle yapamazlar. Tehlikeli maddeler, tehlikeli maddeler yönetmeliğine uygun olarak ambalajlı olarak taşınmalıdır. 

Tehlikeli mallar, sızıntı ya da dökülmeyi önlemek için Birleşmiş Milletler onaylı ambalajlarda gönderilmelidir. Kimyasal madde kodları olarak tanımlanan R kodları, kimyasal maddelerin risk gruplarını belirlemektedir. Genel olarak, bu kimyasallar bir nesne ya da element ile temas sonucu patlamaya veya yanıklara neden olur.  Yanıcı gazlar özellikle lojistik çalışanlarından en uzak noktada istiflenmelidir. Yanıcı gazlar ısı kaynaklarından kesinlikle uzak tutulmalıdır. Çakmak gazları, metan, etan, etilen, hidrojen ve asetilen yanıcı gaz sınıf grubuna dahil olan bazı maddelerdendir. Yanıcı maddeler arasında benzin ve dizel gibi sıvılar da yer alır. Spesifikasyona bağlı olarak, güverte altında ya da güvertede saklanmaları gerekir. Yanıcı katılar yaşam alanından tamamen uzak bir bölgeye saklanmalıdırlar. Duruma göre platformun altına ya da platformun üstüne saklanabilirler. 

Tehlikeli madde taşımacılığı yapan firmalar, çalışanlarının kıyafetlerine de dikkat etmek zorundadır. İş güvenliği her zaman her şeyde ön planda tutulmalıdır. Her zaman lastik çizme, filtreli gaz maskesi, koruyucu önlük, yüzeyi ateş çıkarmayan bir el feneri, büyük koruma sağlayan eldivenler, koruyucu gözlük, fosforlu yelek ve tek kullanımlık tulum giymek sürücünün yasal yükümlülükleri arasında yer almaktadır. Eşyalar lojistik destek ile sevk edilen tehlikeli maddelerin cinsine göre farklılık gösterebilirler.

Sıkça Sorulan Sorular

Tehlikeli şekilde görülen, insan ve çevre sağlığını etkileyecek olan tehlikeli maddelerin taşınmasında sunulan ADR hizmeti; uluslararası yapılan anlaşmalar çerçevesinde verilir. Yani ADR Uluslararası tehlikeli madde taşıma anlaşmasının kısaltmasıdır.

Hem insan hem çevre sağlığını etkileyecek olan tehlikeli atık ve maddelerin taşınmasında taşınacak maddenin kapasitesi ile taşıma yöntemi ile barındırdığı tehlikeye göre taşıma fiyatları hesaplanır.

En önemli avantajı alınan güvenlik yöntemleri ile birlikte çevre ve insan sağlığı güvenliği sağlanırken hem mal hem de can kaybının önüne geçilmiş olmasıdır.

Taşınan malın özellikleri ile tehlikesi dikkate alınan hususlardır. Bu anlamda yanıcı ve patlayıcı maddelerin taşınmasında gerekli tedbirler alınması gerekir. Bu nedenle ADR taşımacılık sıklıkla tercih edilir.

7 / 24 İleşim Desteği

Yeni Nesil Araç Filosu

Uzman Kadro

Entegre Lojistik Servisi

FAQ Şema