Awesome Image

Intermodal Taşımacılık - Hızlı ve Ekonomik | Gelişim Lojistik

Intermodal Taşımacılık

Gelişim Lojistik, karayolu nakliyesine ek olarak kara ve denizyolu, kara-demir ve denizyolu, kara ve demiryolu seçeneklerini sizlere arz ederek intermodal taşımacılık yöntemi aracılığı ile yükünüzü mümkün olan en kısa zamanda, düşük maliyetler ile yerine başarıyla ulaştırır. Çevre dostu bir taşımacılık yöntemi olarak bilinen intermodal taşımacılığını üstlenen Gelişim Lojistik, alanında deneyim sahibi uzman ekibi ile yükleriniz her zaman güvence altındadır.

En bilinen tanımlanması ile intermodal taşımacılık, taşıma aracı değiştirilmeden en az iki farklı taşıma aracı kullanılarak gerçekleştirilen taşıma işlemleridir. Intermodal taşıma sırasında, taşıma araçlarının veya kargoyu tutan konteynerlerin türü değişmez. Yükler, taşımanın başlangıcında, taşımanın sonuna kadar yerleştirildikleri taşıma aracında kalır. Bu ulaşım türünde değişen tek unsur ulaşım araçlarıdır. Yüke herhangi bir elleçleme veya başka bir müdahale gerektirmeyen intermodal taşıma modu, yükün birden fazla noktaya ulaşmasını da sağlıyor. Bu sayede ürünler, başka bir nakliye aracına geçilirken konteynerden veya nakliye aracından ayrılmadan doğrudan teslim yerine gönderilmesi hedeflenmektedir. Intermodal taşımacılığın özelliklerinden biri, taşıma modları değiştirilirken malların manipüle edilmemesi için mevcut araçların kullanılmasıdır. Bu, ek işlem yapmadan zaman kazanmanın başka bir yoludur. Farklı ve avantajlı özelliklere sahip olan parsiyel taşımacılık, sevkiyat aşamasının bir parçası olarak malların herhangi bir manipülasyona uğramadan teslim yerine ulaştırılmasına olanak tanır. Bu taşıma türünün en önemli özelliğinden biri de intermodal ekipmanların taşınmasıdır. Örnek olarak verilmesi gerekirse bir kamyonun konteyner yerinin bir gemi ile taşınması mümkündür. İşletme sürecinde kargo ve diğer eşyalar sadece bulundukları taşıma birimi ile diğer taşıma araçlarına aktarılır. Kombine taşımacılıkta deniz, karayolu ve demiryolunun aynı nakliye sürecinde kullanılması mümkündür.

Intermodal Taşımacılık Nasıl Yapılır?

 Intermodal taşıma sisteminde değişen tek faktör taşıma şeklidir. Karayolu ile başlayan ürünün nakliyesi belli bir süre sonra demiryoluna kaydırılabilir. Ürün ve eşyanın taşındığı araç değişmiyorsa bu noktada intermodal taşımacılık öngörülmektedir. Kombine taşımacılıkta taşıma araçlarına örnek olarak konteynerler, treylerler veya vagonlar gösterilebilir. Intermodal taşımacılığı hava, deniz, demiryolu ve karayolu ile mümkündür. Bu şekilde intermodal taşımacılığın ne olduğu sorusuna cevap verilebilir. 

Intermodal taşımacılık, istenilen yükün karayolu ile limana getirilmesi ve limandan direkt olarak gemiye aktarılması ve ardından demiryolu ile istenilen varış noktasına ulaşılması şeklinde de gerçekleştirilebilir. Ürünlerin bulunduğu taşıma aracı, konteyner veya treyler bu aktarma işlemleri sırasında değiştirilmez. Intermodal taşımacılığı diğer taşıma türlerinden ayıran özelliklerden biri aktarmasız başka bir taşıma şekline geçilmesidir. Taşıma şeklinin değişmemesi, taşıma sırasında ürünlerin güvenli bir şekilde korunmasını da destekler. 

Intermodal taşımacılık sistemi, devamlılığı sağlanabilen taşımacılığın önemli bir parçası olarak görülmektedir. Sevkiyat sırasında ürünlerle temasın olmaması, güvenlik ve hijyen koşullarının etkin bir şekilde sağlanmasına yol açmaktadır. Intermodal taşımacılık, tüm farklı ulaşım türlerinin (hava, demiryolu, karayolu ya da deniz) entegrasyonuna çok uygundur. Taşıma sistemlerinin birbiriyle ve nakliye ile uyumluluğu, maliyetlerin ve hızların optimize edilmesi anlamına gelir.

Intermodal Taşımacılığın Avantajları

Intermodal taşıma tipi ile eşya yerine sadece taşıma birimleri elleçlenir. Karma bir taşımacılık türü olarak da tanımlanabilecek Intermodal taşımacılık, firmalara çeşitli avantajlar sunmaktadır. Intermodal taşımacılığın avantajları, her şeyden önce güvenliğini içerir. Nakliye sırasında ürünlerin güvenliğinin sağlanması ve nakliye sırasında oluşabilecek olası olumsuz olayların önüne geçilmesi firmalar için önemlidir. 

Firmalara güvenli taşıma avantajı sunan intermodal taşımacılık, aynı zamanda çeşitli tasarruflara da katkı sağlıyor. Bu taşıma modeli ile taşıma sürecinde zaman ve maliyet tasarrufu mümkündür. Aynı zamanda intermodal taşımacılığı tercih eden firmalar da çevre dostudur. CO2 emisyonlarındaki azalma nedeniyle intermodal taşımacılık modları da çevre dostu olarak tanımlanabilir. Güvenilir ulaşım sağlayan bu ulaşım türü, karayollarına göre çeşitli dış etkenlerden çok daha az etkilenir. Ülkeler ve bölgeler arasındaki sınır geçişlerinde bekleme süreleri, trafik sıkışıklığı ve sert hava koşulları gibi sorunlar da ortadan kalkıyor. Bilinen çevre dostu ulaşım şekli ile istenildiği takdirde deniz, karayolu ve demiryolu aynı anda seçilerek bir kombinasyon oluşturulabilmektedir.

Türkiye’de Intermodal Taşımacılık Nasıldır?

 Faydalı avantajları ile bilinen minivan ekspres yöntemleri, sevkiyatları çok hızlı bir şekilde tamamlamaktadır. Amaç, kargonun mümkün olan en kısa sürede ve mümkün olan en düşük maliyetle varış noktasına ulaşmasıdır. Kombine taşımacılık anlayışında uyumlu ulaşım araçları tercih edildiğinden ulaşım araçlarının değişimi de hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Koordineli taşıma modları sayesinde güvenli sevkiyat garanti edilir. Zaman yönetimini etkin bir şekilde kullanan ulaşım yönteminde lojistik problemlerin önüne geçmek için çeşitli planlar bulunmaktadır. Bu planlar arasında lojistik planlama en etkili olanlardandır. 

Etkili planlama ve zaman yönetimi sayesinde, seyahat boyunca güvenlik ve esneklik çok önemlidir. Çoklu taşıma araçlarının kullanıldığı bu yöntemde tüm lojistik adımlar etkin bir şekilde kontrol edilir ve takip edilir. Son yıllarda değişen ihtiyaç ve beklentiler nedeniyle Türkiye’de intermodal taşımacılık sıklıkla tercih edilmektedir. Türkiye’de intermodal taşımacılık her geçen gün daha popüler hale geliyor. Hızı, esnekliği ve güvenilirliği ile güçlü bir alternatif haline gelen intermodal taşımacılık sayesinde firma kargoyu istenilen zamanda teslim yerine ulaştırıyor. Intermodal taşımacılığın en önem arz eden özelliği de, kargo için tek bir konşimento servisinin verilmesidir. Konşimento ile, mallar bir taşıma türünden diğerine aktarılmasına rağmen müşteri bir kerelik ücret alabilir. Modern intermodal taşımacılığın merkezinde, malların çoklu taşıma modları arasında güvenli, güvenilir ve uygun maliyetli bir şekilde hareketini kontrol etmek için gereken veri işleme, işleme ve dağıtım sistemleri bulunur.

 

Intermodal Taşımacılığın Dezavantajları

Intermodal taşımacılık, birden fazla taşıma moduna dayandığından daha az güvenilirdir. Kargonun herhangi bir şekilde aktarılması gerektiğinde gönderici, kargo bir taşıma türünden diğerine aktarıldığı için hasar riski altındadır. Bu tehlike azaltılabilir, ancak bu genellikle normalde uygun görülenden daha fazla koruyucu malzeme eklenmesini gerektirir. 

Yüksek altyapı maliyetleri ile Intermodal yük taşımacılığı nispeten yüksek altyapı maliyetlerine sahiptir. Konteyner elleçleme, nakliyecilerin bunları elleçlemek için gerekli kreynlere ve ağır ekipmana sahip olmasını gerektirir. Bu altyapı, özellikle gelişimi halen devam eden ülkelerde ve her yerde bulunmayabilir.

 
Sıkça Sorulan Sorular

Taşıma yöntemi değiştirilirken taşınacak ürün ve eşyaların paketlerine dokunulmadan yapılan taşıma yöntemine intermodal taşımacılık denir.

İntermodal taşımacılıkta en uygun fiyatlar karayolu ile yapılır. Ancak bu fiyatların belirlenmesinde havayolu ya da denizyolu kadar taşınacak eşyanın büyüklüğü, kapasitesi ve mesafe önemli olur.

En önemli avantajı dünyada doğal kaynakların hızla tükendiği zaman dilimi ile daha az karbon, NOx ve partikül ile daha az dizel yakıt tüketimi vermesidir.

Taşımada farklı yöntemleri oluşturan karayolu, demiryolu, havayolu ya da denizyolu taşımacılığının birbiriyle entegre edilmesi ve tasarruf sağlaması nedeniyle intermodal taşımacılık sıklıkla tercih edilir.

7 / 24 İleşim Desteği

Yeni Nesil Araç Filosu

Uzman Kadro

Entegre Lojistik Servisi

FAQ Şema