Awesome Image

CMR Belgesi Nedir| Gelişim Lojistik

CMR Belgesi Hakkında Tüm Detaylar

Convention Marchandise Router ifadesi ya da yaygın olarak bilinen adı ile CMR belgesi, uluslararası anlamda kara yolu taşıma yapacak kişilerin sahip olması gereken belgelerden biridir. CMR belgesi taşımayı yapan lojistik firması tarafından, belge ya da ürünleri gönderen kişi adına düzenlenmektedir. CMR anlaşmasına dahil ülkeler üzerinden kara yolu taşıması yapılması için de gönderici kişinin CMR belgesine sahip olması gerekmektedir. Peki, CMR belgesi nedir ve neden kullanılmaktadır?

CMR Belgesi Nedir?

CMR belgesi uluslararası alanda kara yolu taşımacılığı yapmak için kişilerin sahip olması gereken en temel evraklar arasında yer almaktadır. Hem gönderici hem alıcı hem de nakliyeyi gerçekleştiren lojistik firmasının tüm hakları bu belge ile korunmaktadır. Örnek olarak gönderici firmanın üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmemesi halinde lojistik ve alıcı firmaların hangi adımları izlemeleri gerektiği CMR belgesinde belirtilmektedir.

CMR Anlaşmasına üye ülkeler üzerinden gerçekleştirilecek kara yolu taşıma işlemlerinde taşımayı yapacak lojistik firması ve kişilerin CMR belgesine ihtiyacı vardır. CMR anlaşması ise günümüzde 56 ülke tarafından kabul edilmektedir.

Taşıma Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Uluslararası taşımacılık yaparken CMR belgesinde yazan veriler ile sevkiyat için getirilen toplam koli ve ürünlerin kontrol edilmesi ve CMR belgesine doğru bilgilerin yazıldığı, nakliyeci tarafından kontrol edilmelidir.
  • Taşıma yapılmadan önce, sevkiyatı gerçekleştirilecek ürünlerin ambalajlarının açık şekilde görünümü kontrol edilerek ürünlerin sağlam olduğunun da kontrol edilmesi gerekmektedir. Nakliye firmasının ürünleri kontrol etme gibi bir zorunluluğu olmasa bile ürünlerde yaşanabilecek sorunların önüne geçmek için kontrol talep etme hakkı bulunmaktadır.
  • CMR belgesine göre ihracat ve ithalatçılar belge üzerindeki tüm verilerin doğruluğundan sorumludur. Belge üzerinde yer alan veriler ile nakliye edilen ürünlerin uyuşmaması halinde ise ihracatçı ve ithalatçının nakliye eden firmayı tazmin etme hakkı bulunmaktadır.
  • Taşınacak ürünlerin doğruluğunun kontrol edilmesi için CMR belgesi her zaman ihracatçı tarafından düzenlenmelidir. Bununla birlikte nakliye firması taşınacak ürünleri devraldıktan, teslim tarihine kadar malların güvenliğinden ve korunmasından sorumludur.